• Gratis bezorging!
  • 30 dagen proberen
  • Gegarandeerd de beste kwaliteit!

Over dons

Meer informatie over White Cloudz

Informatie Informatie over dons

Over Dons

Dons is een prachtig natuurlijk vulmateriaal afkomstig van eenden en ganzen. Dons geeft ten opzichte van zijn eigen gewicht het meeste volume van alle bekende vulmaterialen, wat het meteen zo geschikt maakt om te gebruiken in donsdekens. Het volume, de dikte van het dekbed, is nodig voor de isolatie, zodat je heerlijk warm blijft. Dankzij het beperkte gewicht word je ’s morgens beter uitgerust wakker. We hebben verschillende dekbedden: eentje uit eendendons, uit ganzendons en een uit eiderdons. Dons beschikt bovendien over uitstekende ventilerende en dus vochtregulerende eigenschappen waardoor je het niet snel te warm krijgt. De dons en veren zijn vrijwel altijd een bijproduct van de voedselproductie. De belangrijkste uitzondering hierop is het dons van de eidereend. Dat wordt met de hand geraapt uit de nesten nadat de jongen zijn uitgevlogen. De kwaliteit, vraag en aanbod en het geschikt maken van het dons en de veertjes voor productie van hoofdkussens en dekbedden bepalen samen de prijs van het materiaal.

Donsvlok en veertjes

In tegenstelling tot een veer heeft een donsvlok geen harde schacht of pen, zie foto links. De vele vertakkingen van het dons zorgen voor de sterke vochtregulerende eigenschappen. De dons en veertjes (in het begin van het proces zijn het meer veertjes dan dons) worden eerst gewassen, gedroogd en gedesinfecteerd. Daarna wordt met een machine die de lucht verplaatst  de donsvlokken van de veertjes gescheiden. Dit proces wordt sorteren genoemd. De machine heeft diverse kamers en in elke kamer ontstaat een iets andere mengverhouding van dons en veertjes. Dit kan 15%, 30%, 90% of 100% dons zijn. Dit percentage geeft de verhouding van dons tegenover het totale gewicht aan. Als bijvoorbeeld een van de kamers 90% dons levert, dan betekent dit dat er in 1 kilo van dit materiaal 900 gram zuiver dons zit en 100 gram veertjes. Men spreekt dan van een 90/10 dons/veertjes-vulling. In Europees verband werden afspraken gemaakt over de benamingen van dons op het etiket. De verschillende donspercentages zijn nodig voor verschillende toepassingen. Je kunt voor hoofdkussens bijvoorbeeld ook alleen de veertjes of veertjes met een lager aandeel dons gebruiken voor een iets steviger gevuld kussen. Voor een donzen dekbed kies je dan weer liever voor een groter aandeel aan dons om een zo laag mogelijk gewicht te verkrijgen.

Eenden- of ganzendons

Eendendons is over het algemeen wat kleiner dan ganzendons, en de eendenveertjes zijn iets zachter dan ganzenveertjes. Daarnaast heeft de donsvlok van het ganzendons meestal een grotere en vollere kern. Het grote voordeel daarvan is dat ganzendons over het algemeen langer meegaat en dat je er minder van nodig hebt om een aangenaam warm donzen dekbed te maken. Er is namelijk meer volume bij hetzelfde gewicht. Dit verklaart meteen ook waarom de betere donzen dekbedden een lager vulgewicht hebben, net zo warm zijn, maar veel comfortabeler zijn door het lagere totaalgewicht. Hoewel de kleur geen invloed heeft op de kwaliteit, is het meeste dons wit. Eendendons is wel meestal iets geler dan ganzendons.

Eiderdons

Het dons van de eidereend vormt de uitzondering op de regel dat ganzendons beter is dan eendendons. Het dons van deze eenden, die leven in het noorden van Noorwegen, IJsland en Groenland, wordt geraapt uit de nesten nadat de jongen het nest definitief hebben verlaten. De vrouwtjeseidereend heeft het nest namelijk bekleed met dons dat ze zelf uit haar borst heeft geplukt. Dit dons bevat geen veertjes, vormt een erg sterk geheel, en beschikt daardoor over een erg hoog isolatievermogen. Door de verzamelwijze en de zeer beperkt beschikbare hoeveelheid per jaar is de prijs van eiderdons erg hoog.

Kwaliteit

De eenden- of ganzensoort, het klimaat waarin ze opgroeien, maar ook het voedsel dat ze eten en de leeftijd hebben allemaal invloed op de kwaliteit van het dons. De belangrijkste indicatie voor de kwaliteit is de vulkracht van het dons. Die kunnen wij vergelijken door die te meten in het laboratorium. In Europa doen wij dat door een hoeveelheid van 30 gram dons te nemen, deze volgens de Lorch-methode samen te drukken en vervolgens de hoogte in millimeters te meten. Buiten Europa wordt dit per ounce gemeten en aangegeven in CUIN (cubic inches per ounce). In beide gevallen geldt: hoe hoger de waarde, hoe beter de kwaliteit. Hieronder zie je een tabel waarmee je de meetmethodes kunt vergelijken.

mm/30g in³/oz (cuin)
75 300
 105  420
 120  475
 150  595
 180  750
 195  800
 210  850
 225  900

De betere donzen dekbedden gebruiken dons met een vulkracht vanaf 150 mm en zijn vervaardigd uit tijk die perfect aansluit bij de gekozen donssoort.

Bij www.whitecloudz.be bieden wij niet enkel kwaliteit. Ook dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden staan bij ons hoog in het vaandel. Wij stellen dan ook strenge eisen voor onze leveranciers, hun producten en hun certificeringen.

Certificaten en Labels

Er zijn tegenwoordig diverse instanties en organisaties die het volledige traject van donsverwerking in kaart brengen. Zij kijken erop toe dat de wetgeving inzake mens en dier wordt nageleefd en verstrekken de nodige certificaten aan de diverse (toe)leveranciers.

Enkele voorbeelden zijn:

RDS gecertificeerd

Wij geven je graag persoonlijk advies.

Onze passie voor donsdekens vind je terug in de kwaliteit die wij bieden. Wij willen de beste kwaliteit leveren voor een betaalbare prijs.

Maarten Gaarthuis

White Cloudz

Foto Maarten Gaarthuis
Updating…
  • Geen producten in je winkelwagen.