• Gratis bezorging!
  • 30 dagen proberen
  • Gegarandeerd de beste kwaliteit!

Veelgestelde vragen

Meer informatie over White Cloudz

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor dons?

Dons biedt van alle bekende vulmaterialen de meeste voordelen. Zo is het isolerend vermogen heel hoog, geeft dons het meeste volume ten opzichte van zijn eigen gewicht en kan het veel en snel vocht opnemen. Een donsdeken is daardoor lichter en comfortabeler dan dekbedden met andere vulmaterialen. Men gaat ervan uit dat een lager totaalgewicht over het algemeen de nachtrust ten goede komt. Je slaap wordt namelijk minder snel onderbroken. Het dekbed gaat ook een pak langer mee. Een donsdeken valt bovendien soepel om je heen, waardoor het beter aansluit en je minder tocht ervaart. Tot slot is dons een natuurlijk materiaal.

Verschil tussen ganzendons en eendendons?

Ganzendons en eendendons hebben beide uitstekende ventilerende eigenschappen. De belangrijkste verschillen zitten in de grootte van de dons en veertjes. Ganzendons is over het algemeen groter dan eendendons en heeft een grotere vulkracht. Daardoor kun je met een lager vulgewicht eenzelfde warmte-isolatie bereiken. Met andere woorden, een dekbed dat gevuld is met ganzendons kan lichter zijn dan een eendendonzen dekbed uit dezelfde warmteklasse. Ganzendonzen dekbedden gaan meestal ook langer mee dan dekbedden gevuld met eendendons. Wanneer je gevoelige luchtwegen hebt, raden wij aan om een dekbed gevuld met ganzendons te kiezen.

Kun je allergisch zijn voor dons?

Vrijwel niemand is allergisch voor dons. De meest voorkomende allergie is huisstofmijtallergie, die wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van datzelfde beestje. Deze diertjes leven van huidschilfers van de mens. Dons vormt dus geen voedsel voor ze. Bovendien is het tijk van onze donzen dekbedden zo dicht geweven dat de huisstofmijt er niet in kan. Onze dekbedden zijn allemaal voorzien van het NOMITE-label, dat hun geschiktheid aangeeft voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Is dons diervriendelijk?

Het grootste deel van dons is afkomstig van overschot uit de voedingsindustrie. Er worden dus geen eenden en ganzen gehouden en gedood voor hun dons. De dons en veren zijn afkomstig van dode dieren en wij verwerken geen dons dat geplukt wordt van levende dieren. Verder is er steeds meer aandacht voor de exacte herkomst van dons en een diervriendelijke omgang met de dieren. Alle dons en veren die wij voor onze dekbedden en kussens gebruiken is dan ook RDS (Responsible Down Standard)-gecertificeerd om dit te kunnen garanderen.

Is een donzen dekbed warm?

Een donzen dekbed is aangenaam warm bij een laag totaalgewicht. Wel is het belangrijk om de warmteklasse te kiezen die past bij je persoonlijke behoeften en de isolatiegraad van je woning.

Is je huidige dekbed bijvoorbeeld een synthetisch dekbed en wil je overstappen op een donzen dekbed? Dan kan een donzen dekbed in het begin wat warmer zijn. Na enkele dagen wen je daar echter aan en zul je het juist als een veel prettigere warmte gaan ervaren.

Welke warmteklassen zijn er?

Warmteklasse 1, Winter-Plus, een echt winterdekbed, lekker dik en heerlijk warm, ideaal voor wie het snel koud heeft en voor een koude slaapkamer. Dit type dekbed is bij ons altijd cassettegestikt met 2cm-hoge opstaande schotjes tussen de cassettes om de warmte beter vast te houden. De cassettes houden bovendien de vulling goed op zijn plaats.

Warmteklasse 2,

Winter-Warm, een iets lichter gevuld winterdekbed, ook wel all-year dekbed genoemd. Zeer geschikt voor ons klimaat en een lekker en aangenaam warm dekbed voor gebruik gedurende een groot deel van het jaar.

Als je het snel warm hebt en samen onder één dekbed ligt kun je wellicht beter warmteklasse 3 kiezen omdat je samen meer warmte produceert dan wanneer je er alleen onder ligt. Deze dekbedden zijn eveneens cassettegestikt en van 2-cm-hoge opstaande schotjes voorzien tussen de cassettes om de warmte beter vast te houden en ook om de vulling op zijn plaats te houden.

Warmteklasse 3, Voor-/Najaar, een iets lichter dekbed voor het voor-/najaar of voor een moderner huis of appartement met goede isolatie of zelfs vloerverwarming in de slaapkamer. Deze dekbedden hebben 1-cm-hoge opstaande schotjes tussen de cassettes, die ook kleiner zijn zodat het dekbed niet te warm wordt. De cassettes houden de vulling goed op zijn plaats. Dekbedden in deze warmteklasse zijn bovendien heel prettig als tweepersoons- of lits-jumeaux-dekbed.

Warmteklasse 4, Zomer, een heerlijk licht dekbed met kleinere gestikte vakken zonder opstaande schotjes ertussen en met een heel laag vulgewicht en volume, ideaal voor gebruik in de zomer. Ook geschikt voor gebruik in een verwarmde slaapkamer.

4-Seizoenen, een 4-seizoenendekbed bestaat uit twee dekbedden van een verschillende warmteklasse, die met elkaar verbonden kunnen worden door knopen. Wij leveren een 4-seizoenendekbed standaard bestaande uit een dekbed met warmteklasse 3 en een dekbed met warmteklasse 4. Samen vormen ze dan een winterdekbed.

Alle donzen dekbedden van White Cloudz zijn voorzien van knoopsgaatjes en worden geleverd met knopen zodat je jouw eigen 4-seizoenen dekbed samen kunt stellen. Dat hoef je natuurlijk niet onmiddellijk te doen. Je kan eerst kiezen voor een zomerdekbed om in het najaar eventueel een voor-/najaar-dekbed aan te schaffen.

Is dons milieuvriendelijk?

Zeker, dons is behoorlijk milieuvriendelijk. Om het geschikt te maken voor gebruik in dekbedden en hoofdkussens hoef je het alleen te wassen en te sorteren. Uiteraard is daarbij energie en water nodig, maar er wordt gebruik gemaakt van ecologisch verantwoorde wasmiddelen. Hoewel er weinig energie nodig is, wordt er wel behoorlijk wat water gebruikt. Dit water wordt echter bij en door de verwerkende fabrieken gezuiverd en hergebruikt.

Na de levenscyclus van een donsdeken, dat wel 10 tot 20 jaar kan meegaan, heb je twee mogelijkheden:

  1. Je brengt het naar het containerpark, waar het kan worden verwerkt. Dankzij de natuurlijke materialen dons en katoen is het dekbed volledig
  2. Je gaat naar een inzamelpunt waar de dons kan worden gereinigd en gerecycleerd om hergebruikt te worden in nieuwe dekbedden of voor andere toepassingen zoals Als het opnieuw gebruikt wordt in een dekbed, zal de kwaliteit wel minder zijn dan een dekbed gevuld met nieuw dons. Ook het katoenen tijk kan opnieuw gebruikt worden.

Welke maat moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste afmetingen is uiteraard heel belangrijk voor een goede nachtrust. De afmetingen van je bed/matras vormt meestal de belangrijkste factor naast je voorkeur voor een eigen eenpersoons- of tweepersoonsdekbed.

De standaard lengte voor een dekbed is 200 cm. Als je 180 cm of groter bent, dan zal een dekbed van 220 cm veel comfortabeler zijn. Ook als je bed of matras langer is dan 200 cm raden wij aan om een dekbed van 220 cm te kiezen.

Tegenwoordig worden er ook bedden aangeboden met een lengte van 220 cm lang. In dat geval raden wij aan een dekbed van 240 cm te nemen. Ook die kunnen wij leveren, maar, met uitzondering van het donzen dekbed Aspen, hebben die een langere levertijd.

Hieronder vindt u de meest courante dekbedafmetingen (in cm):

Afmetingen bed/matras Afmetingen dekbed
70 x 190 t/m 90 x 200 140 x 200 of 140 x 220
90 x 210 140 x 220
100 x 210 155 x 220
140 x 200 200 x 200 of 200 x 220
140 x 210 200 x 220
160 x 200 en 180 x 200 240 x 200 of 240 x 220
160 x 210 en 180 x 210 240 x 220
200 x 210 260 x 220
200 x 220 260 x 240

Hoe lang moet ik op mijn bestelde donzen dekbed wachten?

Wij hebben alle materialen in huis en we maken en versturen het door jou bestelde dekbed nog dezelfde werkdag wanneer wij jouw bestelling voor 14 uur hebben ontvangen. Bestel je in het weekend of op feestdagen, dan wordt je bestelling de eerstvolgende werkdag gemaakt en verzonden.

Hoe onderhoud ik mijn donsdeken?

Een goed onderhoud zorgt ervoor dat je donzen dekbed veel langer meegaat. Het onderhoud is ook helemaal niet moeilijk.

Schud het elke ochtend even op en leg het mooi plat op je bed. Zo kan het dons zich overdag herstellen en het opgenomen vocht weer afgeven. Daardoor krijg je opnieuw het nodige volume.

Ververs je overtrek elke week zodat het dekbed niet snel vuil wordt. Verlucht het dekbed elke 14 dagen even bij het open raam zodat het weer heerlijk fris ruikt en aanvoelt. Dit doe je het best enkel bij droog weer en nooit in de volle zon.

Ga zeker nooit op je dekbed zitten. Door het gewicht zal de vulling beschadigd geraken en geleidelijk aan dalen in volume.

Hoe reinig ik mijn donsdeken?

Was je dekbed indien nodig met een zacht wasmiddel, bijvoorbeeld eentje voor  wol.  Je droogt je dekbed het beste in een droogtrommel, aangezien het anders tamelijk lang kan duren voordat het droog is.

De grotere afmetingen passen echter niet in de huishoudwasmachine en kunnen het beste naar een professionele droogkuis gebracht worden. Laat je donzen dekbed nooit chemisch reinigen!

Wij geven je graag persoonlijk advies.

Onze passie voor donsdekens vind je terug in de kwaliteit die wij bieden. Wij willen de beste kwaliteit leveren voor een betaalbare prijs.

Maarten Gaarthuis

White Cloudz

Foto Maarten Gaarthuis
Updating…
  • Geen producten in je winkelwagen.